Followers

Sunday, December 12, 2010

adakah menjadi pendengar lebih baik???

adakah menjadi pendengar lebih baik???


Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil untuk anda menjadi pendengar yang baik:

1. Dengar dengan teliti apa yang sedang diperkatakan.
2. Berikan perhatian sepenuhnya.
3. Berikan 'eye-contact'. Lihat tepat kedalam anak matanya.
4. Anggukkan kepala sebagai tanda gerakbalas anda.
5. Ikuti perbualannya dengan berkata, "ya.... ya.. aha".
6. Cuba selami perasaan orang yang sedang bercakap dan hayati ceritanya.
7. Ubah mimik muka anda seiring dengan perkara yang dipertuturkan. Misalnya, jangan pula sesuatu perkara yang sepatutnya anda terkejut tetapi anda buat tidak tahu pula.
8. Elakkan dari mengkritik.
9. Jangan menyampuk dan memotong cerita yang belum selesai.
10. Susuli dengan soalan-soalan sebagai tanda yang anda memang mendengarnya dengan penuh minat.
11. Ulangi apa yang dibicarakan sebagai tanda anda faham atau untuk memastikan apa yang anda fahamkan itu betul.


kadang-kadang terfikir juga...
orang selalu suruh qas jadi pendengar mereka
-
-
tapi
-
-
waktu qas minta mereka menjadi pendengar selalu je mengelat
selalu je tak fokus pada apa yang ingin dibicarakan
selalu je tak cukup ciri2 menjadi seorang pendengar yang baik
ok terus terang qas cakap...
qas jadi pendengar dorang pun tak cukup ciri2 menjadi pendengar yang baik tapi qas still dengar apa yang dorang cakap
-
adil ke tu???

qas je jadi pendengar setia waktu dorang

* ada masalah dengan si dia
*g aduh dengan kawan yang lagi sorang
-
-
always diminta menjadi pendengar dorang
tapi
always jugak ditolak untuk meminta dorang jadi pendengar
-
-
dorang selalu marah bila kita tak mendengar dengan baik
tapi
bila sampai dorang boleh pula
adil ke??

kepada mereka yang tak suka menjadi pendengar
you need to change because not everyone will be your audience every time you have a problem if you do not even listen when others have problems
You should listen to your listeners before
you do first then everyone will follow you
choice in your hands whether to become a loyal listener or not???

A/P : bukan maksud nak menyindir sesiapa tapi sebagai peringatan

2 comments:

Amoi MiyaSya said...

kesian nyer dik . emm , kalau dorang taknak dengar , try cari kawan2 yang betul2 nak dgar :) btw, lagu rina best :D

rina said...

hehehe...tq kak wani...
tq...